Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Γονείς & Παιδί
Μάθετε το παιδί να τακτοποιεί τον χώρο του PDF Εκτύπωση E-mail

kidsroomcleaningΑπό την Έλσα Αρκοπούλου


Το να μάθετε στο παιδί σας την έννοια της τάξης στον χώρο του είναι ίσως πιο εύκολο απ’ ό,τι φαντάζεστε, αρκεί να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη του για εξερεύνηση και έντονη δραστηριότητα και στην «απαίτηση» να βάζει τα πράγματά του σε τάξη.

Περισσότερα...
 
Ο θυμός του παιδιού PDF Εκτύπωση E-mail

angrychildΤι γίνεται όταν ένα παιδί αντιδρά με θυμό; Πώς μπορούμε να επανακτήσουμε την επικοινωνία μαζί του;

Οι γονείς της επτάχρονης Nιόβης προβληματίζονται βλέποντάς την να αντιδρά βίαια όταν είναι θυμωμένη και όταν δεν ικανοποιούν κάποια επιθυμία της. Έχουν δοκιμάσει να της μιλήσουν ήρεμα, όταν όμως η Nιόβη θυμώνει, δεν επικοινωνεί με κανέναν. Αναρωτιούνται γιατί να συμβαίνει αυτό και τι μπορούν να κάνουν.

Περισσότερα...
 
10 μαθήματα ζωής που αξίζει να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας PDF Εκτύπωση E-mail

lifelessonsforchildren1. Υπάρχει πάντα κάτι θετικό και καλό σε οποιαδήποτε άσχημη κατάσταση.

2. Η καλή συμπεριφορά και στάση ανοίγει πάντα πόρτες.

Περισσότερα...
 
Πώς να αναθρέψουμε ευτυχισμένα παιδιά PDF Εκτύπωση E-mail
howtoraisehappychildrenpartthreeΜέρος Γ’
 
(τελευταίο)
 

Αντί να είμαστε εμμονικοί με τους βαθμούς και τα πτυχία, όταν τα παιδιά μας επιστρέφουν από το σχολείο κι εμείς από τη δουλειά μας, ας κλείσουμε τα κινητά μας και την τεχνολογία, ας τα κοιτάξουμε στα μάτια και ας τα αφήσουμε να δουν τη χαρά να γεμίζει τα πρόσωπά μας.
Περισσότερα...
 
Πώς να αναθρέψουμε ευτυχισμένα παιδιά PDF Εκτύπωση E-mail
howtoraisehappychildrenparttwoΜέρος Β’
 
Η αυτοαποτελεσματικότητα χτίζεται όταν κάποιος βλέπει ότι οι ίδιες του οι πράξεις οδηγούν σε αποτελέσματα και όχι οι πράξεις των γονιών του που γίνονται για λογαριασμό του. Για να αναπτύξουν τα παιδιά την αναγκαία για τη ζωή τους αυτοαποτελεσματικότητα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα σε επίπεδο σκέψης, οργάνωσης, λήψης απόφασης, πράξης, δοκιμής και λάθους, ελπίδας, ονειροπόλησης και εμπειρίας ζωής.
Περισσότερα...
 
Πώς να αναθρέψουμε ευτυχισμένα παιδιά PDF Εκτύπωση E-mail
howtoraisehappychildrenpartoneΜέρος Α’
 
Στις μέρες μας επικρατεί ένα συγκεκριμένο στυλ στην ανατροφή των παιδιών το οποίο τα εμποδίζει από το να αναπτύξουν τον εαυτό τους. Συχνά, οι γονείς ανησυχούν πάρα πολύ για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία του παιδιού τους, με αποτέλεσμα να εμπλέκονται υπερβολικά και να το προστατεύουν σε κάθε του βήμα, διαχειριζόμενοι οι ίδιοι πολλά θέματα στη ζωή του και κατευθύνοντάς το προς συγκεκριμένους στόχους.
Περισσότερα...
 
Οργανώστε το παιχνίδι του παιδιού σας PDF Εκτύπωση E-mail
kidsplayingΤο παιχνίδι είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ύπαρξης του παιδιού, από τους πρώτους κιόλας μήνες. Είναι το μέσο για να ανακαλύψει και να μάθει το περιβάλλον του. Επίσης, του δίνει χαρά και ικανοποίηση, γιατί είναι κάτι με το οποίο αποφάσισε να ασχοληθεί κυρίως επειδή το θέλησε και όχι επειδή του το επέβαλαν. Συνεπώς το παιχνίδι είναι κάτι που τα μωρά –και οι μεγάλοι– το κάνουν επειδή τους αρέσει. 

Μία από τις πληρέστερες θεωρίες για το παιχνίδι προέρχεται από τον Ζαν Πιαζέ, ο οποίος πίστευε ότι το παιχνίδι συνεισέφερε στη διαδικασία του σχηματισμού της νοημοσύνης. Τόνισε ότι για τα μωρά –από νεογέννητα μέχρι και δύο ετών– που χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να εξερευνούν τον κόσμο, το παιχνίδι προσλάμβανε τη μορφή της επανάληψης των ίδιων εξερευνήσεων: αγγίζουν, γεύονται, μυρίζουν, κοιτάζουν και ακούνε μέχρι που να κυριαρχήσουν απόλυτα σε κάθε καινούριο υλικό. Έπειτα, από τη στιγμή που ελέγχουν το αντικείμενο ή την εμπειρία, παρακινούνται ν’ ασχοληθούν, να παίξουν περισσότερο μαζί του, εξαιτίας της ικανοποίησης που τους προσφέρει η αίσθηση της κυριαρχίας. 
Περισσότερα...
 
Οι γενικές αρχές του Th. Gordon πάνω στις σχέσεις γονιών και παιδιών PDF Εκτύπωση E-mail
parentsandchildrenΕσύ κι εγώ ζούμε μια σχέση που μου είναι πολύτιμη και την οποία θέλω να διαφυλάξω. Εν τούτοις καθένας από μας είναι ένα πρόσωπο ξεχωριστό με τις ιδιαίτερες ανάγκες του και το δικαίωμα να τις ικανοποιήσει.
 
Όταν συναντήσεις δυσκολίες στην πραγματοποίηση των αναγκών σου, θα προσπαθήσω να σου συμπαρασταθώ με το να σ’ ακούσω προσεκτικά και με το να σου προσφέρω την αυθεντική μου αποδοχή, για να σε βοηθήσω να ανακαλύψεις τις προσωπικές σου λύσεις περισσότερο, παρά να εξαρτηθείς από τις δικές μου. Θα προσπαθήσω επίσης να σεβασθώ το δικαίωμα σου να εκλέξεις τις δικές σου ιδέες και να αναπτύξεις τις προσωπικές σου αξίες όσο διαφορετικές κι αν είναι από τις δικές μου.
 
Όταν όμως η συμπεριφορά σου εμποδίζει την ικανοποίηση των προσωπικών μου αναγκών, τότε θα σου το πω ευθέως και εντίμως με την βέβαιη ελπίδα ότι θα σεβαστείς αρκετά τις ανάγκες μου και τα αισθήματά μου, ώστε να δοκιμάσεις να τροποποιήσεις τη συμπεριφορά σου, που μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ.
Περισσότερα...
 
Προβλήματα ύπνου στην παιδική ηλικία PDF Εκτύπωση E-mail

sleepproblemsΠολλά προβλήματα ύπνου που παρουσιάζονται στην παιδική ηλικία, συσχετίζονται κυρίως με δύο αιτίες: τις μη ομαλές συνήθειες ύπνου (κακοί χειρισμοί των γονιών) και το άγχος του αποχωρισμού από τους γονείς, που αισθάνεται το παιδί όταν πάει στο κρεβάτι για να κοιμηθεί.

Επίσης, μπορεί τα προβλήματα ύπνου να είναι απόρροια συναισθηματικών προβλημάτων. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί να κοιμάται μόνο του, γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ομαλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Περισσότερα...
 
Ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών PDF Εκτύπωση E-mail

orolostoupateraΓια κάθε παιδί, ο πατέρας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για την ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητάς του.


Ο πατέρας εκπροσωπεί το ανδρικό κομμάτι της δημιουργίας: τη σταθερότητα, τη δύναμη, την προστασία, την πειθαρχία, τη δικαιοσύνη. Τον έχει ανάγκη κάθε παιδί για το σωστό και φυσιολογικό του μεγάλωμα.


Η προσέγγιση και η καλή επικοινωνία του πατέρα με τον γιο είναι πολύτιμη για την εξέλιξη και την ωρίμανση κάθε αγοριού. Από τον τρόπο που ο πατέρας ζει, το αγόρι μαθαίνει να σέβεται τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να νιώθουν τα παιδιά ότι ο πατέρας τους σέβεται και αγαπά τη μάνα τους. Η σχέση των γονιών είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και των μελλοντικών σχέσεων των παιδιών τους με τους συντρόφους τους.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 3