Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Ψυχολογία
Είμαι ευχαριστημένος από τη ζωή μου; PDF Εκτύπωση E-mail

eimaiefxaristimenosapotizoimouΓράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής

www.xidaras.gr


Δουλειά, σπίτι, λογαριασμοί, εφορία, φροντιστήρια, το πλυντήριο που χάλασε, ο ΕΝΦΙΑ που έληξε, ο πυρετός του παιδιού, να μην ξεχάσω να πάρω, να δώσω, να αφήσω, να σηκώσω, να μαζέψω...

Περισσότερα...
 
Συγκρίνοντας, μαθαίνοντας, ισορροπώντας PDF Εκτύπωση E-mail

sygrinontasmathainontasisorropontasparttwoτης Τέτας Ηλιοπούλου


Μέρος Β’

Φτιάχνοντας εντυπώσεις για τον εαυτό και τους άλλους

Το τελευταίο συμβαίνει, γιατί οι άνθρωποι αρέσκονται πρωταρχικά στην αυτοεξύψωση, την προώθηση μιας ευνοϊκής εικόνας του εαυτού. Πρυτανεύει, έμφυτα, η ανάγκη των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους (αυτο-αντίληψη) θετικά, ως καλό, ικανό και σταθερό (Sedikides, 1993). Τόσο ώστε να λειτουργούν, ασυναίσθητα, μεροληπτικά υπέρ της δικής τους θεώρησης, κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως αυτόματος εγωκεντρισμός (Paulhus and Levitt, 1987). Π.χ. δέχονται εύκολα ή άμεσα τον έπαινο, δύσκολα την επίκριση ή την ευθύνη τους για την αποτυχία.

Περισσότερα...
 
Συγκρίνοντας, μαθαίνοντας, ισορροπώντας PDF Εκτύπωση E-mail

sygrinontasmathainontasisorropontasτης Τέτας Ηλιοπούλου


Μέρος Α’


Σ’ αυτό το άρθρο θα διαβάσετε πώς γνωρίζουμε και κατασκευάζουμε τον εαυτό μας μέσα από τις συγκρίσεις που κάνουμε με τους άλλους. Επίσης, τι είδους αυτοεικόνα θέλουμε, συνήθως, να δημιουργούμε. Και τέλος, πώς η σύγκριση μπορεί να λειτουργήσει ως σκαλοπάτι για να ανέβουμε και όχι να κατέβουμε στη σχέση που διαμορφώνουμε με τον εαυτό και τους άλλους.

Περισσότερα...
 
Τι να κάνεις όταν νιώθεις «κολλημένος» στο αρνητικό συναίσθημα PDF Εκτύπωση E-mail

negativefeelingsΤο κλειδί είναι η «συναισθηματική ευελιξία». Το να είμαστε δηλαδή λιγότερο άκαμπτοι και πιο ευέλικτοι με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.


Όλοι έχουμε περάσει από αυτήν την κατάσταση: ένα δυνατό συναίσθημα, όπως θυμός ή φόβος, μας «χτυπά» και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα που λέμε και κάνουμε, πληγώνοντας τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

Περισσότερα...
 
Τον σκοπό σου δεν τον βρίσκεις, τον χτίζεις PDF Εκτύπωση E-mail

findyourpurposeΕίναι στη φύση του ανθρώπου, σε οποιαδήποτε ηλικία, να αναζητά τον σκοπό του στη ζωή. Όλοι ψάχνουμε για έναν σκοπό. Κάποιοι από εμάς νιώθουμε ότι ποτέ δεν τον βρήκαμε ή ότι τον χάσαμε ή ότι υπολειπόμαστε σε κάτι έναντι των άλλων που από νωρίς τον έχουν βρει. Στη βάση όμως όλης αυτής της αναζήτησης ίσως κρύβεται μια κυρίαρχη παρανόηση σχετικά με την αναζήτηση σκοπού και νοήματος, που εκδηλώνεται με την ερώτηση «πώς θα βρω τον σκοπό για τον οποίο ήρθα σε αυτόν τον κόσμο;».

Περισσότερα...
 
Ζωτικός χώρος: Ορισμός και σπουδαιότητα PDF Εκτύπωση E-mail

personalboundariesΤι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον ζωτικό χώρο ενός ατόμου; Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε προσωπικό χώρο; Γιατί επιτρέπουμε να μας τον παραβιάζουν; Πως μπορούμε να τον διατηρήσουμε; Πολλά ερωτήματα στρέφονται γύρω από την έννοια του ζωτικού χώρου ή αλλιώς του προσωπικού χώρου.

Περισσότερα...
 
Συνεξάρτηση: Αιτίες, συνέπειες, αντιμετώπιση PDF Εκτύπωση E-mail

synexartisiΑπό τη Μαρία Σκαμπαρδώνη


Συνεξάρτηση είναι η κατάσταση στην οποία ένα άτομο αναλαμβάνει τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις, τα «θέλω» των άλλων σαν να είναι δικά του. Ο συνεξαρτημένος βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμου άγχους, τρέχει και αγωνιά συνεχώς για να εκπληρώσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των άλλων με έναν τρόπο ο οποίος καταπιέζει τον ίδιο και τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις.

Περισσότερα...
 
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενοχές PDF Εκτύπωση E-mail

socialmediaguiltτης Μαρίας Σκαμπαρδώνη


Η ζωή μας χαρακτηρίζεται από έντονους, γρήγορους ρυθμούς. Η εξουθενωτική μας προσπάθεια να είμαστε συνεπείς σε όλα και να ικανοποιούμε τις ανάγκες όλων των κοντινών μας ανθρώπων, από τους γονείς, τους φίλους, το σύντροφο μέχρι και τους γείτονες, μας πλημμυρίζει από αίσθημα υπευθυνότητας και έντονου άγχους.

Περισσότερα...
 
Καλοκαίρι και... κατάθλιψη; PDF Εκτύπωση E-mail

summerdepressionΑρθρογράφος: Μαρία Σκαμπαρδώνη


Το καλοκαίρι, η εποχή που αγαπούν και περιμένουν τόσο πολλά άτομα, ήρθε επιτέλους –δυστυχώς και για εμάς που δεν το έχουμε και σε τόσο μεγάλη εκτίμηση. Το καλοκαίρι συνδέεται με την ξεγνοιασιά, τη διασκέδαση, την ξεκούραση και την ανάπαυση περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.

Περισσότερα...
 
Ζώντας με τη μοναξιά PDF Εκτύπωση E-mail

alonebutnotlonely7 βήματα για να ελευθερώσει κανείς τον εαυτό του

από το να είναι και να νιώθει μόνος


Μέρος Α’


Είχατε ποτέ την εμπειρία να νιώθετε μόνοι, σαν να μην υπάρχει κανείς τριγύρω, κανείς για να μιλήσετε, ενώ παράλληλα βυθίζεστε σε μια κατάσταση θλίψης και άγχους που φοβάστε ότι δεν θα ξεπεράσετε ποτέ; 
Νιώθετε μια αίσθηση κενού και παρόλο που υπάρχει η επιθυμία σας να συνδεθείτε με κάποιον, οποιονδήποτε ή ίσως κάποιον ξεχωριστό για εσάς, τη νιώθετε να σας συντρίβει κατά καιρούς;

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 8